Avagy olcsó húsnak híg a leve?

A legtöbb ember az ár alapján dönt, gondolja ugyanaz a termék vagy hasonló alapján a legfontosabb tényező az ár. Sajnos az építőanyagok esetében is hasonló a helyzet, ha nem rosszabb. Pedig az eltérés néha csak forintokban, vagy pár száz forintban mérhető négyzetméterenként.

Nézzük most meg mi is a különbség egy jó minőségű vakolat és egy "olcsó" vakolat között:

Először is tisztázzuk, mi is az az olcsó vakolat. Számomra azok a termékek, melyek más termékeknél, nem csak piaci árban olcsóbbak, hanem az ígéret szerint még kevesebb is kell belőlük és egy ismeretlen/ kevésbé ismert - nem nagy gyártócég több éve kikísérletezett terméke. Hogy ez miért is fontos? Mert a több tízezer ( ez csak egy példaszám) eladott anyag mögött ott van a folyamatos javítás, fejlesztés lehetősége.

Hosszútávon alapból látszik a különbség, hiszen lehet hogy csak pár év használat után úgy néz ki az otthonunk egy ilyen termékkel, mint egy jóval öregebb épület. Magyarul elhasználódik az anyag.

A színtartósság néha már a vakolás után is látszódhat. Ilyenkor a színezéshez használt pigmentek kifakulnak. Persze, ha nem a kőművesünk hibázott: azaz betartotta a technikai útmutatásokat / előírásokat pl.: nem ebben a nagy hőségben, a tűző napon állt neki a vakolatunkat felvinni. Erről bővebben: Építkezés hőségben? című cikkben.

A vakolat struktúrája is változik a minőség tükrében. Az olcsóbb vakolatokba sok különböző méretű kavics ( szemcse ) kerül, kevés kötőanyaggal ( műgyanta ) és sok adalékanyag ( töltőanyag ). Sok esetben látni olyan felületeket, melyeket tulajdonosuk gördülőszemcse nélküli vakolatként vett meg és mégis gördülőszemcsések voltak...

Egy jó minőségű vékonyvakolatról gyorsan lepereg a víz ( szilikát, szilikon vakolat esetében).

A műgyantás vakolatok általában lassabban párologtatják el a felvett nedvességet. Ezek a vakolatok is az olcsóbb kategóriába tartozhatnak, főleg ha gyengébb minőségű műgyantából készülnek. Ebben az esetben a bennmaradt víz miatt felléphet az algásodás veszélyét, amit az épület elhelyezkedése még tovább növelhet.

Az előző bejegyzésben olvashattál a polisztirol lapos hőszigetelésről. A további külső hőszigetelő rendszerekről hamarosan tudsz majd olvasni.

+egy hasznos ötlet:

Mindig nyitott szemmel közlekedjél, s ha valahol látsz egy neked tetsző vakolatot és még esetleg a tulajt is otthon találod kérdezd meg milyen anyagot használtak.

Ráadás hasznos ötlet:

a neked tetsző vakolatstruktúrát nézd meg nagyobb felületen is, ne csak a bemutatókocka alapján döntsél. Ami kicsiben jól mutatott nagyban nem biztos, hogy tetszeni fog vagy lehet hogy egy másik jobb elnyeri a szimpátiádat.

Vakolatszínek kiválasztásához ajánlom figyelmedbe korábbi írásaimat:

Hogyan válasszunk vakolatszínt? - 1. rész

Hogyan válasszunk vakolatszínt? - 2. rész

Hogyan válasszunk vakolatszínt? - 3. rész

 Te mi alapján választottál vakolatot? Kérlek írd meg!

Elköltöztünk! Új címünk: http://otletekepitkezoknek.hu/

Szerző: hjuc  2010.07.17. 19:39 Szólj hozzá!

Címkék: blog.hu építkezés vakolat homlokzat szigetelés házfelújítás utólagos hőszigetelés szigeteles külső fal felújítása hasznos ötletek építkezőknek házfelujítás vakolatszín vödrös vakolat vakolat szín

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosotletekepitkezoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr72157688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása