Az előző bejegyzésekben azzal foglalkoztam, hogy légkondit vagy a szigetelést válasszuk-e.

Eljutottunk a szigetelésekig, s ma ezek közül a legelterjedtebbel a polisztirollapos hőszigeteléssel foglalkozunk. A hagyományos homlokzati expandált polisztirol lap ( röviden EPS ) volt hazánkban az első, így sokan Dryvit rendszerként is emlegetik.

Polisztirol lapos hőszigetelést egyrészt új építmények esetében, másrészt régi épületek hőszigetelésének fokozására használhatunk.

Elterjedését nagyban segítette kedvező ár - értékaránya, könnyű feldolgozhatósága is.

A lapok színe fehér, mérete 1m*0,5m vastagsága 1 cm-től megy felfelé, cm-enként. Korábban már foglalkoztunk a szigetelés vastagságának meghatározásával, ezért ettől most eltekintünk.

A rendszer következő eleme a polisztirol lap ragasztó, mely felhasználásra kész por alakú ragasztóhabarcs. A zsákon található felhasználási útmutatót mindig alaposan olvassuk el ( főleg, ha mi magunk végezzük a munkafolyamatokat). A ragasztó anyagigénye kb. 6 kg/m2, mely a falazat egyeletlenségei miatt nőhet is. Emiatt is nagyon fontosak az előkészítő munkálatok, pl. régi fal esetén egy simítóréteg felvitele, másrészt ezáltal költségcsökkentő oldala is van.:)

Gyártó cégenként illetve mesteremberenként változik, hogy a ragasztót telibe húzzák-e vagy csak pontonként kenik-e be.

Ügyeljünk rá, hogy a lapokat kötésbe rakjuk, s a táblák síkját is próbáljuk meg pontosan beállítani.

Hasznos és ajánlott dolog a mechanikai rögzítés, melyet dübellel valósítunk meg 4 vagy 6 db-ot téve m2-ként.

A felület egyenetlenségeinek eltüntetésére csiszoljuk át a lapokat.

Következő rendszerelemünk az üvegszövet vagy üvegháló, melyből 1,1 fm/m2 kell. Ami azt jelenti, hogy 10 cm-t rá kell hagyni az előtte levő rétegre. Hálónk beágyazása polisztirol ragasztóval történik. Száradás után csiszoljuk át még egyszer a felületet ( finomabb csiszolóval).

Most már jöhet az alapozó és a  megálmodott vakolat (mely napjainkban már vékonyvakolat. A szín választásáról ebben a cikkekben olvashattál:

Hogyan válasszunk vakolatszínt?-1. rész

Hogyan válasszunk vakolatszínt?-2. rész

Hogyan válasszunk vakolatszínt?-3. rész

Érdemes az egyes termékeket rendszerben megvennünk( azaz egyben és nem külön-külön), így nem csak az áruk kedvezőbb, hanem a gyártó cégek rendszergaranciát is vállalnak rá.

+ egy hasznos ötlet:

Eps lapokat többféle felhasználásra gyártanak, ezek közül a külső fal szigetelésére az EPS 80-as alkalmas. Ezek a lapok a gyártást követően pihentetésen mennek keresztül. Jelölése piros csík a bála oldalán ( gyártó cégtől függetlenül).

Ráadás hasznos ötlet:

Ha erdő vagy rét mellett lakunk ezt a fajta hőszigetelést NE válasszuk, mert az egerek alulról megkezdhetik a rendszerünket.

Sajátkezüleg vagy szakemberrel oldottátok meg a szigetelést? Milyen anyagot választottatok?

 Elköltöztünk! Új címünk: http://otletekepitkezoknek.hu/

Share/Bookmark

Szerző: hjuc  2010.07.14. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: blog.hu építkezés vakolat homlokzat szigetelés házfelújítás utólagos hőszigetelés szigeteles külső fal felújítása hasznos ötletek építkezőknek vakolatszín vakolat szín

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosotletekepitkezoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr842151908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása