Házunk arculatát nagymértékben meghatározza, hogy milyen színt választunk.

 Az első hallásra egyszerűnek tűnő feladat, általában hosszú töprengés elé állítja a családokat. "Ó hát ez egyszerű" mondják sokan: "a mi házunk sárga lesz".

A részletekre kérdezve, hogy mégis milyen sárga - halványsárga, citromsárga vagy esetleg okkersárga netalántán ezek valamilyen arányú árnyalata, máris elbizonytalanodik az illető - főleg ha még a több száz árnyalatot tartalmazó színkártyákkal / mintadarabokkal is szembesül.

Ekkor még nem is beszéltünk arról, ami a legtöbb családban előfordul: mindenki más színt szeretne. Az anyuka egy halvány drappra, az apuka zöldre, a lányuk pedig inkább valamilyen mediterrán színre gondolt. Ebben az esetben még egymást is meg kell győzniük igazukról, s az általuk választott árnyalat szépségéről.

A feladat nehezebb mint gondolnánk, míg 15-20 évvel ezelőtt kb. 10 aztán 20 szín közül lehetett választani, addig manapság több száz szín közül választhatunk, melyek néha csak egy-egy árnyalattal térnek el egymástól.

 

Nézzük mi mindent célszerű számításba vennünk mielőtt a végső színt kiválasztanánk:

  • mekkora az épület nagysága
  • mi a célunk, kitűnni a többi ház közül, vagy inkább belesimulni a környezetbe
  • lesz-e az épületen kiemelés ( ajtó, ablak, sarkoknál, esetleg egy díszcsík)
  • milyen színű a tető
  • stb.

 

Miért is fontosak ezek?

Vegyünk egy kis alapterületű házat, ami mondjuk 80 négyzetméter, a család elképzelése legyen narancssárga. Az utcában a szomszédos házak inkább hideg színárnyalatúak - zöldek és kék. Szép lehet a miénk is - hisz alapban a mediterrán színek nagyon jól mutatnak az épületen, de esetünkben egy kicsit "kilóg a sorból" azaz az utcaképből.

Ha élénk árnyalatot választunk rikítani fog a kis alapterületű házunkon. Persze lehet ez a célunk is, pl.: élelmiszerbolt vagy bármilyen üzlet esetén már messziről magára vonja a figyelmet.

Egy-egy szép kiemeléssel az ajtó - ablak körül sokat dobhatunk a házunkon, stílusosabbá, ízlésesebbé tehetjük.

Korábban gyakori volt a fehér szín választása, mondhatjuk úgy ez volt a megszokott. Mára szinte kuriózum számba megy egy-egy fehér épület.

Az ablak körüli kiemeléseknél is korábban a fehér szín uralkodott, napjainkban inkább a házfal színével harmonizáló árnyalatok az uralkodóak.

Sötétebb, erősebb falszín esetén mintegy kontrasztot nyújtva ugyanazon szín halvány - legtöbbször fehéresbe nyúló - árnyalatát választják.

Halvány - finomabb színek esetén egy erősebb / élénkebb kiemelést érdemesebb választani.

 

 

 Folyt.köv.

 

Kérlek mondd el Te mi alapján választasz színt?

 

 Elköltöztünk! Új címünk: http://otletekepitkezoknek.hu/

 

 

Share/Bookmark

Szerző: hjuc  2010.06.04. 18:50 Szólj hozzá!

Címkék: blog.hu építkezés lakásfelújítás vakolat homlokzat házfelújítás utólagos hőszigetelés külső fal felújítása hasznos ötletek építkezőknek lakásfelújítás tippek lakásfelujítás házfelujítás vakolatszín vödrös vakolat vakolat szín

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosotletekepitkezoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr342056904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása