avagy az elvégzett munka minősége a választott kivitelezőn múlik

 

Sok esetben hallani, hogy az építkezők aggódnak, hogy az általuk elképzelt dolgok / munkálatok nem olyan ütemben, minőségben haladnak mint ahogyan ezt a kezdetekkor elképzelték. Idegeskedés, vita lesz a vége a legtöbb esetben. Nem beszélve arról amikor a rossz minőségben elvégzett munkálatokat újra el kell végeztetni, új szakembert keresni, plusz idő, esetleg pár havi lakbér is jelentkezik még költségeinket növelve.

Mit tegyünk, hogy velünk ez ne fordulhasson elő?

Járjunk el körültekintően.

Oké, oké, de ez nem olyan egyszerű ám. Nem ismerek senkit, nincs ilyen irányú végzettségem, tapasztalatom stb. - mondhatnátok most.

Az emberek nagy része mindenféle előzetes tapasztalat nélkül otthon a fotelban eldönti, most akkor építkezni fogunk, felújítjuk a régi házat / lakást...

Nagyszerű, hiszen egy szép, új, felújított felületnél nincs is jobb, de jön a következő lépés:

kihez forduljak, kell-e engedély, mikor is álljunk neki, mennyibe is kerül mindez...

Nézzük őket sorjában:

Hogyan is válasszunk szakembert?

Kérdezzük meg az ismerőseinket, nem ismernek-e egy jó kivitelezőt / kőművest / burkolót / ácsot ...

Ha már van pár nevünk nézzük meg, a korábbi munkáikat: kérjünk referenciákat.

Érdeklődjünk utána több helyen is, ahol az utóbbi időben dolgozott: milyen áron, milyen anyagokat használ, hogyan végezte el az adott munkát. Kérdezzük meg a tulajt elégedett volt-e vele, elvégezte-e rendesen a rábízott munkát. Ha újra építkezne, ismét őt választaná-e. (ez egy nagyon fontos kérdés)

Beszéljünk a mesterrel is: figyeljük a kommunikációját (csak a munkát akarja-e, vagy ért is hozzá?). Kérdezzünk rá mit is tartalmaz az ár: nekünk kell-e megvenni és a helyszínre szállítani a szükséges építőanyagokat vagy ő intézi-e. S ha igen milyen minőségűek az adott anyagok - kérjük ki a tervező véleményét is. Sok esetben a kereskedésekben is hasznos ötlettel gazdagodhatunk, akár az építőanyagokról, akár a mesterembereket illetően (gyakran napi szinten találkozik a kereskedő a kivitelezővel tudja mik az erősségei, milyen munkákon dolgozott korábban... érdeklődjünk utána)

Kérdezzünk rá jár-e továbbképzésekre, milyen gyakran, milyenekre - ezáltal megtudhatjuk mennyire frissek az ismeretei, mennyire jártas a legújabb technikákban, hol szerzi be az ismereteit vagy a régi tudásából él és nem nagyon akar fejlődni. Ez abban az esetben fontos mert így eldönthetjük, hogy az általunk elképzelt egyedi megoldásokat is képes-e profi módjára megoldani, vagy "csak" egy apró javítást merjünk rábízni nyugodt szívvel:)

Ha még mindig bizonytalanok vagyunk nézzünk utána a neten (nagyobb kivitelezők már megtalálhatók), Kamaránál, Békéltető testületnél ( volt-e peres ügye, s ha igen hogyan járt el )...

Ráadás

+ Hasznos ötlet:

Ha szűkös a költségvetésünk nézzük meg, melyek azok a tételek, melyeket mi magunk is meg tudunk csinálni.

Pl.:mesterember utáni takarítás

vakolás előtt az ajtók - ablakok letakarása

építőanyag beszerzése - ha van autónk és érdekelnek a részletek...

 

Ötleted, véleményed van? Kérlek mond el!

 Elköltöztünk! Új címünk: http://otletekepitkezoknek.hu/

Share/Bookmark

Szerző: hjuc  2010.06.22. 18:48 1 komment

Címkék: blog.hu építkezés lakásfelújítás házfelújítás hasznos ötletek építkezőknek lakásfelújítás tippek lakásfelujítás házfelujítás kivitelező választás

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosotletekepitkezoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr402101602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kazsuvizso 2010.07.17. 22:55:10

Szia!

Mi két évvel ezelőtt újítottunk egy kicsit: egy szoba kivételével a egész házban újra festettünk.
Mivel én már pocakos voltam a kislányommal, így szóba sem jöhetett, hogy mi magunk csináljuk.
A legjobb szakembert ismerős által találtuk meg. Kaptunk egy csomó telefonszámot, és aki ki is jött megnézni, hogy mit kell kifesteni, mennyiért és mekkora lesz az anyagköltség, az nyert.
Végül három festő közül választottunk egyet és az eredménnyel meg vagyunk elégedve a mai napig is. :)
süti beállítások módosítása